YAPAY ZEKA

Yapay Zeka, canlı olmayan bir yazılım veya bir makinenin tıpkı canlılar gibi davranabilme becerisidir. Çeşitli canlıların hareketleri ve davranışları örnek alınarak ortaya çıkar ve makinelerin insanlar tarafından verilen komutları çözmek için daha rasyonel bir algoritma geliştirmesini sağlar.

 

Yapay zekanın çalışma şekli canlılardan örnek alındığı için gelişmesi de canlı gibi olacaktır. Burada tıpkı insanlar ve hayvanlar gibi düşünme, öğrenme ve karar verme mekanizması hedeflenmiştir. Bu sayede insan gibi tembel olmayan bilgisayar ve makineler aynı zamanda kendini duraksamadan geliştirecek ve bu zamana kadar atılmış her bir teknoloji adımına göre onlarca kat hızlı bir şekilde kendini geliştirecektir.

Yapay zekayı her ne kadar vücutlu bir robot olarak düşünsek de aslında bundan çok daha fazlasıdır. Evlerimizde hatta cep telefonlarımız gibi birçok elektronik eşya yapay zeka ile donatılmış durumda.

Microsoft Cortana

İsmini Microsoftun Halo video oyunları serisinden almıştır. Bu uygulamada aynı siri gibi sanal bir asistan görevini görür. Birçok dil seçeneği vardır. Sohbet edip fıkra anlatabilir. Bilgisayarınızdaki ögeleri bulmanızda, günlük işler için not almanızda yardımcı olur. Cortana ile siriyi karşılaştıracak olursak cortana siriden daha önce bilgisayarlara geldi. Siriye göre daha fazla işlem yapabiliyor. Bir diğer özelliği bir bir sorgu yaparken doğal sohbet tonunda konuşabilirsiniz. Ayrıca açmak için herhangi bir tuşa basmanıza veya dokunmanıza gerek yok. Hi Cortana dediğiniz anda uyanır ve sizi dinlemeye başlar.

yapay zeka robotIBM WATSON

Watson, karmakarışık hastane kayıtlarını analiz ederek, mantıklı desenler keşfedebiliyor ve bundan öğrendiği sonuçları size sunabiliyor.

Dahası, doktorların öngöremeyeceği kadar veriyi bir arada işleyerek, teşhis ve tanıda tavsiyelerde bulunuyor. Hatta daha önceden gördüğü hastalardan yola çıkarak, tedavinin de en uygun nasıl yapılabileceği konusunda fikirler ileri sürebiliyor.

Yani Watson, gelecekte hastanelerde size bakacak, tanıyı koyacak ve tedavi edecek doktorlardan biri olabilir.

Watson diğer uygulamalardan biraz daha geniş kapsamlıdır. IBM in kurucusu olan Thomas J.Watson ın adının erilecek kadar önemsediği Watson dört ayak üzerinde duran makinedir. Bu makine doğal dil işleme, bilgi alma, bilgi gösterimi ile akıl yürütme ve makine teknolojileri öğrenmede ileri bir uygulama.

Kuzey Carolina Üniversitesinde yapılan bir araştırmada Watson uzman doktorla aynı sonucu buldu. Hatta % 30 unda Watson uzmanların verdiği sonuçları üzerine başka yorumlar ekledi. Bu nokta çok önemli çünkü bu Watson’ı insanların yerini alacak değil, onları daha ileri gitmesine yardımcı olacak bir noktaya taşıyor.

YAPAY ZEKANIN GELECEĞE ETKİLERİ

Yapay zekayı, büyük veri kullanarak, düşünce, algı ve aksiyonların makinalar üzerinde modellenmesi olarak tanımlıyoruz. Bir başka deyişle yapay zeka, bilgisayarların çeşitli faaliyetleri “zeki” canlılara benzer şekilde harekete geçirmesi ve karmaşık problemlere insanlar gibi çözüm üretebilmesini sağlayan bilim dalı. Aslında, yapay zeka uzun süredir hayatımızın içerisinde.

Bu blog u paylaşın

Published On: 03/04/2019 / Categories: blog /